Fodproblemer / Ligtorne

Ligtorne

Den normale huds opbygning og funktion

 For at forstå hvorfor hård hud og ligtorne opstår, er det nødvendigt at kende den normale huds opbygning.

 Huden er legemets ydre overflade. Hudens funktion er at danne et beskyttende væv rundt om hele legemet. Huden består i virkeligheden af tre lag:

 overhuden

 læderhuden

 underhuden

 Det som vi opfatter som hud, er i virkeligheden kun den tynde overhud med de fine mønstre i, som kendes fra fingeraftryk.

 Overhuden dannes af et tyndt levende cellelag, basalcellelaget. Det er et meget aktivt lag, hvor cellerne hele tiden deler sig og danner nye celler, der skydes op eller ud mod overfladen. Næringsstofferne og ilt til dette overhudslag kommer fra de små blodkar, hårkarrene, lige under basalcellelaget. På vej op eller ud mod overfladen danner cellerne mere og mere hornstof, samtidig med at cellerne dør. De alleryderste er altså helt forhornede og døde celler, der danner en sej og beskyttende overflade, der er god til at modstå trykbelastninger, trækbelastninger, varme og kulde samt en del kemikalier.

 Da huden desuden er lidt sur på grund af fedtsyrer og talg, fungerer den samtidig som bakteriebeskyttelse. Bakterierne har svært at trænge ned gennem dette lidt sure hudlag.

 Huden indeholder også hårsække og svedkirtler. Der er dog ingen hår på fodsålerne og håndfladerne. De to andre lag, læderhuden og underhuden med fedtvæv, har ikke så stor betydning i forbindelse med hård hud og ligtorne. Man vil se læderhuden, hvis man får en overfladisk hudafskrabning idet læderhudens blodkar kommer til syne og blodet pibler frem. Underhuden kommer kun til syne ved større skader.

 Normale og unormale belastninger

Normal overhud er under en millimeter tyk. Men overhuden er stærk nok til at kunne tåle de normale belastninger, som den pågældende del af overfladen bliver udsat for. De steder på overfladen, der normalt bliver udsat for de største belastninger, er håndflader og fodsåler. Her er huden derfor lidt tykkere end andre steder på kroppen samtidig med, at der ikke vokser hår disse steder. Normal hud har det sådan, at den reagerer hensigtsmæssigt på ydre fysiske påvirkninger. Det kender de fleste fra hverdagen, hvor der eksempelvis straks kommer hård hud i håndfladerne, hvis man skruer meget med en skruetrækker. Denne hårde hud fungerer som yderligere beskyttelse mod overbelastningen fra skruetrækkeren. Når man herefter holder op med at benytte skruetrækkeren, forsvinder og aftager den hårde hud igen efter nogen tid.

Hvad er ligtorne?

 Hvis belastningerne bliver meget store på små hudområder, bliver der dannet meget hornstof og mange celler, der alle vokser ud mod overfladen. Men da man går på denne overflade, bliver hornstoffet trykket sammen til en tyk, hård hornklump. Denne hornklump trykkes ind i huden, når man går på den eller når skoens sider trykker mod tæerne. Hornklumpen trykker på de mange fine følesanseceller, der ligger overalt i læderhuden. Derved opstår ligtorne.

 

 

 
Kirkeby Fodklinik,Statsautoriseret | CVR: 30164067 | Byvej 10, 4200 Slagelse  | Tlf.: 20822455